Parodontológia

A parodontológia a fogak tartó- és támasztószöveteinek (az íny, a fogakat az állcsonthoz rögzítő kollagén rostok, a foggyökér cementrétege (amelybe a rostok beágyazódnak) és a fogakat körülvevő csont) megbetegedéseivel és azok kezelésével foglalkozó tudományág. Az implantológia mellett a leggyorsabban és legindokoltabban fejlődő szakterület a fogászaton belül. Létjogosultsága és fontossága megkérdőjelezhetetlen, hiszen a mai napig a fogelvesztések vezető oka a sokszor eleinte tünetmentes fogágybetegség következtében létrejövő csontleépülés és az ennek nyomán kialakuló fogmozgás és fogelvesztés.

Sajnos még manapság is sokszor nagyon későn kerül diagnosztizálásra a kezdődő fogágybetegség, ami több ismert okra vezethető vissza.
Amíg a fogszuvasodásról viszonylag sokat hall az ember különböző helyekről, a fogágybetegség fogalma és fontossága nincs kellően elmagyarázva, ismertetve és kihangsúlyozva, így sok páciens csak akkor értesül erről a megbetegedésről, amikor már nagyon előrehaladott állapotban van a fogágybetegsége.
A másik fontos ok, hogy a fogágybetegség különösebb tünet és panasz nélkül fejlődhet ki az évek, évtizedek alatt, sokszor véletlen leletként fedezi fel a fogorvos és jó esetben továbbküldi parodontológus szakorvoshoz.

Az alább felsorolt tünetek esetén azonban azonnal parodontológus fogszakorvoshoz kellene fordulni, hogy még időben felismerésre kerüljön a betegség és megkezdődjön a szakszerű és hatékony kezelés.

  • szemmel látható fogkő és lepedék jelenléte a fogakon
  • spontán ínyvérzés
  • ínyvérzés evéskor, fogmosáskor
  • duzzadt, vöröses íny
  • kellemetlen szájszag
  • fogmozgás
  • ételbeékelődés, étel beszorulása a fogak közé
  • rendszeres dohányzás esetén, mivel a dohányzás az egyik kiváltó és súlyosbító tényezője a fogágybetegségnek

A fogágybetegség következtében kialakuló foghiányok pótlása sem kezdődhet meg addig, amíg a maradék fogazat körüli gyulladások nincsenek maximálisan kikezelve és nem történik meg a már meglazult fogak stabilizálása és megerősítése. A parodontológialig érintett, de nem kezelt fogakra készített fogpótlások élettartama drasztikusan lecsökkenhet.
Fennálló fogágybetegség esetén az implantáció is relatíve kontraindikált, de a kikezelt és gyógyult fogágybeteg páciensek a továbbiakban ugyanúgy kaphatnak implantációs fogpótlásokat, mint egészséges, stabil fogazatú társaik.

A fogászati panaszokon túl meg kell jegyeznünk, hogy a fogágybetegség gócbetegségnek is tekinthető, ami különböző, általános egészségügyi megbetegedések kiindulópontja lehet. Ilyenek például a szív- és érrendszeri megbetegedések, azon belül is a szívinfarktus és a stroke, továbbá mozgásszervi megbetegedések, stb.
Terhesség esetén a fogágybetegség növeli a koraszülés veszélyét, hátráltatja a magzati fejlődést.

Mi okozza a fogágybetegséget?

Ha nem megfelelően tisztítjuk a fogakat, fogközöket, különös tekintettel az íny felé eső területekre, akkor az íny és a fog közötti sekély résben a parodontopatogén kórokozók tartósan megtelepednek és elszaporodnak. Íny feletti és íny alatti fogkövek kezdenek kialakulni, melyek érdes felszínein tovább szaporodnak és kolonizálódnak a baktériumok. Ennek következtében folyamatos és tartós ínygyulladás alakul ki, majd az arra fogékonyaknál a gyulladás a mélyebben fekvő, íny alatt elhelyezkedő szövetekre is ráterjed. Ez a gyulladás károsítja a fogakat rögzítő kollagénrostokat és a csontok felszívódásához vezet. A csontfelszívódás következtében a foggyökér és az íny között ún. tasak alakulhat ki, amelyet a parodontológus szakorvos speciális röntgenfelvétel és speciális szonda segítségével tud diagnosztizálni. A kialakult gyulladások és a nem tisztítható, mély ínytasakban lévő és ott szaporodó baktériumok visszafordíthatatlanul elpusztítják a fogat tartó szöveteket, amik így– kezelés nélkül – fogelvesztésekhez vezethetnek. Az így létrejött foghiányok helyén, az elpuszult fogmedercsont hiánya miatt, a továbbiakban egyébként szükséges implantátumok behelyezése is nehézségekbe ütközhet.
Ha Ön úgy érzi, hogy az alábbi tünetek Önnél is fennállnak, vagy csak – egy parodontológiai vizsgálat erejéig – meg szeretne bizonyosodni arról, hogy szenved-e fogágybetegségben, keressen minket bizalommal és kérjen időpontot egy parodontológiai konzultációra és állapotfelmérésre!

 

Rendelési idő:
Hétfőtől-csütörtökig 8.00-16.00
Előzetes bejelentkezés alapján.

Ingyenes parkolási lehetőség az udvarban.

Saxonia Dental

Copyright © Saxonia Dental 2018 | Impresszum | Adatkezelési tájékoztató | Weboldal fejlesztés: Webpole