Szájsebészet

Vannak olyan fogászati elváltozások, melyek elhelyezkedésük és komplexitásuk miatt a hagyományos fogorvosi ellátás keretein belül nem kezelhetőek. Ilyenkor szakképzett szájsebészre van szükség, aki szakértelmével és a legmodernebb diagnosztikus eszközeinkkel gyors és pontos diagnózist tud felállítani, majd az alapos, mindenre kiterjedő tervezés után el tudja végezni a szükséges kezelést, és meg tudja szüntetni a kialakult fogászati panaszt.
Rendelőnkben minden szájsebészeti problémára szakszerű megoldást nyújtunk.

Az alábbi szájsebészeti beavatkozásokat végezzük rendelőnkben:

 • Egyszerű és komplikált fogeltávolítás
 • Bölcsességfog eltávolítás
 • Foggyökér eltávolítás
 • Gyökércsúcs eltávolítás (gyökércsúcs rezekció)
 • Ciszta eltávolítás
 • Arcüreg zárás
 • Csontpótló műtétek (Implantációhoz)
 • Arcüreg emelés (Implantációhoz)
 • Implantátumok beültetése
 • Nyálkahártya elváltozások, rendellenességek sebészi kezelése, korrekciója
 • Fogszabályozó kezelést kiegészítő szájsebészeti beavatkozások

Egyszerű és komplikált fogeltávolítás, foggyökér eltávolítás:

Szemléletünknek megfelelően igyekszünk minden fogat megmenteni, azonban minden erőfeszítésünk ellenére előfordulhat, hogy el kell távolítanunk a kezelhetetlen fogat vagy fogakat.
A fogeltávolítás nem minden esetben olyan egyszerű, hogy azt egy fogóval könnyen ki lehessen húzni. A beteg fog számos anatómiai variációja vagy nagyfokú károsodása miatt ilyenkor sokszor szájsebészeti beavatkozásra van szükség, főleg akkor, ha a fog vagy foggyökér maradványokat – részben vagy teljesen – íny vagy csont fedi.

Bölcsességfog eltávolítás:

A bölcsességfog eltávolítás a szájsebészeti beavatkozások egy speciális válfaja, mely nagy szakértelmet és gyakorlatot követel.
A bölcsességfogak -amennyiben elegendő hely áll a rendelkezésükre, és megfelelően ki tudtak nőni- értékes tagjai lehetnek a fogazatnak, ám az esetek nagy többségében – főleg a helyhiány ill. a kedvezőtlen pozíció miatt – inkább csak problémát szoktak okozni.
A helyhiány miatt ezek a fogak sokszor egyáltalán nem vagy csak részlegesen tudnak előtörni az ínyből, utóbbi miatt gyakran alakul ki körülöttük gyulladásos ínytasak, kezelhetetlen fogszuvasodás, ami esetenként nagyfokú fájdalmat és esetleg szájzárat is okozhat.
Az ínytasakban felhalmozódó ételmaradék miatt gyakran szuvasodni kezd a bölcsességfog, ami tovább fokozza a környék gyulladását, valamint nehezen lokalizálható fogfájáshoz vezethet.
A bölcsességfogak környéke sokszor nehezen tisztítható, főleg a helyhiány miatt, ami a szájhigiéne nagyfokú romlásához, fogínygulladáshoz, fogágybetegséghez, és a többi fog szuvasodásához vezethet.
A bölcsességfogak előtörésekor –amennyiben nem áll elengendő hely a rendelkezésére- a meglévő szabályos fogazat pozíciója, elrendeződése megváltozhat, a hátsó rágófogak a fogíven kívülre vándorolhatnak, megdőlhetnek, ami további fogászati problémák kialakulásához vezethet.
Fogszabályzó kezelés előtt erősen ajánlott a bölcsességfogak eltávolítása, hogy a későbbiekben létrehozott szép, szabályos végeredmény ne változzon meg, egy esetlegesen kibújni akaró, de beszoruló bölcsességfog miatt.

Gyökércsúcs eltávolítás (rezekció):

A nem tökéletesen gyökérkezelt fogak esetében, de még tökéletes gyökértömés mellett is előfordulhat egy gyökércsúcs körüli (periapicalis) gyulladás, ami vagy tünet nélkül, vagy különböző tünetekkel jelentkezhet.
Amennyiben meg szeretnénk tartani a fogat, úgy minden esetben a régi gyökértömés eltávolításával és egy új gyökértömés készítésével kezdjük a kezelést. Az esetek egy részében már ez is megoldást jelenthet a problémára, de amennyiben nem észlelünk javulást, vagy az anatómiai szituáció, esetleg a meglévő fogmű miatt nem kivitelezhető a gyökércsúcs/ok végéig érő gyökértömés készítése, úgy műtétileg kell eltávolítanunk a gyökércsúcs/ok végét, valamint a gyökércsúcs körüli gyulladásos szöveteket, természetesen a környező anatómiai képletek maximális védelme mellett. A kitisztított és fertőtlenített csontüreget – szükség esetén – csontpótló anyaggal is feltölthetjük bizonyos esetekben.

Ciszta eltávolítás:

A ciszta a fogászati gyulladások egy speciális fajtája, mely lehet fogászati eredetű és lehet önálló állcsontciszta, melyeknek időbeni felismerése és kezelése egyformán elengedhetetlenül fontos a gyógyulás és a további megbetegedések megelőzésének érdekében. Az esetek többségében a ciszta tünetmentesen fejlődik és általában a más okból készített röntgenfelvétel révén kerül felfedezésre.
A ciszta egy speciális sejtek által képzett, hámszövettel bélelt, kötőszövetes tokkal körülvett elváltozás, mely folyadékkal telt. Nem valódi daganat, de térfogata folyamatosan növekszik, és az állandó nyomás következtében a környező lágy- és keményszövetek (csont) károsodnak, deformálódnak (ínyduzzanat, fogelmozdulás, fogelvándorlás, csonttörés) és ezek helyreállítása sokszor nagyon időigényes és bonyolult.
Nagyon fontos tehát, hogy az esetleges “cisztás hajlam“, és a diagnosztizált elváltozás időben felismerésre, kezelésre ill. eltávolításra kerüljön.

Arcüreg zárás:

Nem különálló kezelés, a felső fogak eltávolításakor, nagy fokú gyökérgyulladás vagy speciális anatómiai okok fennállása esetén, megnyílhat az arcüreg, ami azonnali ellátást igényel. Speciális lebenyképzés után varratokkal teljesen zárni kell az arcüreg felé eső, a foghúzás helyén kialakult sebet azért, hogy a későbbiekben ne alakulhasson ki fül-orr-gégészeti megbetegedés.

Rendelési idő:
Hétfőtől-csütörtökig 8.00-16.00
Előzetes bejelentkezés alapján.

Ingyenes parkolási lehetőség az udvarban.

Saxonia Dental

Copyright © Saxonia Dental 2018 | Impresszum | Adatkezelési tájékoztató | Weboldal fejlesztés: Webpole